CARA MELABUR DI USIA 20-AN

Melabur di usia yang muda (20-an) adalah salah satu tindakan bijak yang boleh anda lakukan untuk mempersiapkan masa depan anda. Sangkaan awal kebiasaannya adalah untuk mula melabur anda memerlukan banyak wang, tetapi hakikatnya untuk bermula anda tak perlukan satu jumlah yang sangat besar pun.

 

Sebagai contoh, di QM anda boleh bermula dengan menabung secara konsisten di dalam GSA akaun. Secara tak langsung anda dah ‘secure your asset’ dalam bentuk emas bukan wang kertas. Setiap kali nak berbelanja, jangan lupa untuk ‘pass through’ terlebih dahulu ke dalam GCA akaun. Haaa… Barulah betul, barang yang anda nak ‘shopping’ dapat, emas pun dapat. Best or best sangat?!

 

Jadi, bila amount dalam GSA akaun dah cukup untuk anda melabur dalam GAEX5 atau GAEX10, anda dah boleh start beli 1 unit & seterusnya. Yang paling penting dekat sini anda kena follow & dengar nasihat orang dah berjaya dalam QM. Jangan ingkar yer …

 

Dalam sharing kali ni, coach nak share some good tips untuk geng-geng 20-an yang nak mula melabur.

 

1. Tentukan matlamat pelaburan anda
🔹Before you dive in, anda perlu memikirkan tentang matlamat yang anda cuba capai dengan melabur.
🔹Bagi sesetengah orang, mungkin mereka nak travel setiap tahun atau mereka nak membeli kereta dalam masa dua tahun dan mereka juga mahu bersara padausia 65 tahun.
🔹Jadi, sangat penting untuk mereka merangka satu matlamat & pelan pelaburan yang sangat jelas bagi memastikan semua matlamat yang mereka nak capai itu boleh dilakukan.

 

2. Cari broker or robo-advisor yang memenuhi keperluan anda
🔹Untuk matlamat jangka panjang tidak semestinya ia berkaitan dengan persaraan, ada sesetengah individu matlamat pelaburan mereka adalah nak buat down payment on a future home atau child’s education expenses, brokerage accounts ialah pilihan yang bagus.
🔹Dan dengan kemunculan online broker seperti Fidelity & Schwab, serta robo-advisor seperti Betterment & Wealthfront, they’re more accessible berbanding sebelum ini untuk golongan muda yang mana nak mula melabur dengan sedikit wang.

 

3. Memanfaatkan sepenuhnya kepakaran penasihat kewangan
🔹Jika anda tidak mahu menggunakan robo-advisor, penasihat kewangan juga boleh menjadi sumber yang hebat untuk beginner investors.
🔹Option ini sangat berbaloi untuk dilakukan walaupun ia agak mahal.

 

So, how they (financial advisor) can help you with?
🔹Mereka akan bekerjasama dengan anda untuk establish goals, akses risk tolerance & cari brokerage accounts yang paling sesuai dengan keperluan & matlamat pelaburan anda.
🔹Mereka boleh membantu anda untuk memilih tempat to direct the funds in your retirement accounts.
🔹Mereka juga akan menggunakan kepakaran mereka untuk steer you in the right investment direction.

 

4. Simpan simpanan jangka pendek di tempat yang mudah diakses
🔹Seperti dana kecemasan/pelaburan jangka pendek, yang mana memerlukan akses dengan kadar segera, anda dinasihatkan untuk simpan di tempat yang mudah diakses & tidak tertakluk pada turun naik pasaran.
🔹Untuk pilihan yang bagus. anda boleh menggunakan fasiliti GSA dalam QM atau saving account untuk simpan simpanan anda.

 

5. Tingkatkan simpanan anda dari semasa ke semasa
🔹Dengan mewujudkan satu jumlah simpanan yang anda mampu untuk lakukan & sentiasa ada perangcangan bagi meningkatkannya dari semasa ke semasa adalah salah satu tindakan terbaik yang boleh anda lakukan dalam usia 20-an.
🔹Dengan memulakan tabiat ini pada usia 20-an, sebenarnya anda telah memudahkan diri anda dimana apabila usia anda semakin meningkat, anda dah tak perlu untuk mengambil langkah penjimatan yang melampau bagi mencapai matlamat kewangan jangka panjang anda.

 

Thanks for reading this sharing. InsyaAllah jumpa anda lagi di next post 😊

 

»»»»»»»»»»»»»»»»

 

Belum ada account di QM? Jom cuba dulu buka sebab

It’s FREE! It’s FREE! It’s FREE! 😍

<TEKAN SINI UNTUK BUKA ACCOUNT DI QM>

Contact coach DEKAT SINI untuk dapat personal/group coaching secara PERCUMA

You may also like

Leave a comment

Open chat
Hello 👋 Chat with me!